紫藤討論區

標題: 有感
aprilapril
新手上路

UID 167
精華 0
積分 0
帖子 20
閱讀權限 10
註冊 2007-3-6
狀態 離線
有感

為什麼突然來呢度? 就是忽發奇想~
d資料都是在網上search, 自己其實知道不多~
只知道中國古時到清朝都有好多名妓, 她們琴棋書畫詩詞歌賦, 都精通; 詩人詞人才子都喜歡去和她們玩樂; 而宋詞是詞人所作, 給歌女/姑娘去唱的, 在文學上有其輔助功能~ 文人和名妓的愛情故事一度成為古今佳話, 反映在明清小說及戲曲之中現代(49年之後)已經沒有名妓這回事了, 行業的光輝彷彿留在過去~
其實呢行的女性不一定學歷低, 只是來到新環境/新的轉型中的經濟結構, 從新開始~
作為人, 都係本能地struggle for survival~而已~
共勉之~!!

頂部
shahcasper
喬木

UID 1058
精華 0
積分 82
帖子 148
閱讀權限 20
註冊 2008-5-3
狀態 離線
你是姐仔嗎?
頂部
shahcasper
喬木

UID 1058
精華 0
積分 82
帖子 148
閱讀權限 20
註冊 2008-5-3
狀態 離線
其實所謂的名妓都是以男為主的哲學走出來.
到現在沒有名妓,可能是根本現時大部份男性已沒有這種風度,只求一洩的快餐文化.
所以紫藤的理念之一:自主性,男女在性的表達上的平等是所追求的目標
頂部
tony0212
該用戶已被刪除

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
shahcasper
喬木

UID 1058
精華 0
積分 82
帖子 148
閱讀權限 20
註冊 2008-5-3
狀態 離線
其實也可以說名妓的出來是那時女性對自己的要求和男人的要求的一種體現.
正如Tony你所說,當男士只是只求一洩時,姐仔只會學盡技考去令恩客快些高潮,
正是美式快餐文化的後遺症,亦是現代女性對"女性"的演繹有所不同
頂部
kwchung
新手上路

UID 1155
精華 0
積分 1
帖子 7
閱讀權限 10
註冊 2008-6-21
來自 HK
狀態 離線
姐仔們工作只要敬業樂業,自然有出頭一日.
頂部
shahcasper
喬木

UID 1058
精華 0
積分 82
帖子 148
閱讀權限 20
註冊 2008-5-3
狀態 離線
希望承你貴言
頂部
catjoke
喬木

UID 637
精華 1
積分 384
帖子 407
閱讀權限 20
註冊 2007-8-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 移民翰 於 2008-5-13 13:06 發表
我認為依家D妓女,只求盡快了事,做事馬乎,完全沒有做好呢份工!

你有無叫過先, 得個講字!

而且市場會調節, 馬虎既好難生存..
sex141 的賽後報告, 都唔係 一面倒 全部 負面 report 啦!

相處好睇 你點同 姐仔相處,
好多時我可以 事後 留底傾陣計..
識唔識尊重她們, 是很重要的.
頂部
shahcasper
喬木

UID 1058
精華 0
積分 82
帖子 148
閱讀權限 20
註冊 2008-5-3
狀態 離線
回復 #10 移民翰 的帖子

依!奇!
我聽過十個找過性工作者的,
十個都話不能確定不會不找.
不知你那其中九個是不是你的九位朋友
人總喜歡聽自己愛聽的說話,
當有九個人說話搵笨時,
有九十個話"正"你聽不入耳了
頂部
catjoke
喬木

UID 637
精華 1
積分 384
帖子 407
閱讀權限 20
註冊 2007-8-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 移民翰 於 2008-6-28 19:32 發表
我未叫過!聽十個有九個都話搵笨
你事後仲留低傾陣計???未俾人(小)過

根本你就唔認識呢個行業, 講鬼呀?!
一樓一的姐仔 開工 時間 往往是 一個人對住四x牆,
有客黎就有野做, 隨時悶成三四個鐘 才有一個客..
好多時打電話 同相熟的 姊妹傾計..
除非真係有客係出面等,
如果唔係, 面對面傾到計既客, 佢地好樂意聊聊~

我試過佢地收工十一點, 做埋我 十點幾 就 (收工)..
聊天時係我面前 試衫, 問我邊件可以吸引到 男人!!!
你肯尊重姐仔, 往往有意想不到的 bonus.

不過 就算你叫都 唔會肯同你傾計, 因為你根本唔識 尊重姐仔!
就算著埋衫就走, 臨走前講兩句真心的 欣賞說話, 姐仔都會好高興.
============================================

講返個事實你知:
就算係 正常的婚姻, 十個老婆有十個埋怨 丈夫完事抱頭大睡 而無傾計..
女性 對 房事後的聊天 好重視! 因為唔會覺得自己是洩慾工具~

話題的內容 並唔重要, 態度才是關鍵.
頂部