紫藤討論區

標題: 有無人習慣帶地圖?
阿文
喬木

UID 958
精華 0
積分 297
帖子 299
閱讀權限 20
註冊 2008-3-17
來自 觀塘、油尖旺
狀態 離線
有無人習慣帶地圖?

到4月了,4月1號,先祝大家愚人節快樂!!希望大家如果俾朋友玩,都會有意外驚喜!!

有時有空我會想想,有無人好似我咁樣,在香港不論出外做什麼,都習慣帶著本香港地圖?

有時想不到幾時要去某個地方做事,如有地圖,就可以靠自己,有個街名及街號或者大廈名稱就能找得到確實位置。

有時我都唔係咁喜歡D人,事先知道要去一個地方,又唔查清楚位置,打電話問人點行點行,講完都係唔明,搞一大輪先找到。

另外,有不少香港人,沒有鐵路到的地區就唔識去,就算搭鐵路去到附近,都唔識有腦地找方法到達目的地,
尤其是較年輕的人,亦無學歷高低之分。

這是不少香港人的陋習嗎?

頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
註冊 2008-2-26
狀態 離線
回復 #1 阿文 的帖子

我有, 不過就成日被人笑!!

小弟當唔會被嗰啲"夢驎"影响倒我唔帶, 亦唔會張就啲咁嘅閑人而收起唔被人見到我帶住本地圖, 亦常常直斥其管人閑事及以自已嘅疏散懶慢誤作醒目。

不過最好就係有句簡單標準易記嘅回應說話X交义番嗰啲咁嘅"夢驎", 你可知有否這種反彈佢地嘅招數?
頂部
阿文
喬木

UID 958
精華 0
積分 297
帖子 299
閱讀權限 20
註冊 2008-3-17
來自 觀塘、油尖旺
狀態 離線
我就無乜生鬼既回應方式啊,哈哈,不過有D人最搞笑係,
寧願在網上發問題問路,慢慢等D唔識既人答,都唔會即刻自己去查,
可能被人有意無意老點了,搭錯車都唔知。

其實唔剩止問路問車,其他野有時D人無想清楚就隨意發問,
仲要在唔適當的時候問,真係好難明其問題的用意,都令人幾無奈架,呵呵。
頂部
catjoke
喬木

UID 637
精華 1
積分 384
帖子 407
閱讀權限 20
註冊 2007-8-6
狀態 離線
我雖不帶地圖硬本, 但軟件就不論 PSP和 Nokia 5800XM 都有安裝...
隨時可以使用.

其實 龍兄可以買返個「中原地圖」 WinCE版,
安裝在自己的手掌內,它的功能非常好。
可以打入巴士路線號碼,它告訴你途徑甚麼站,
電子版的好處就是貪佢夠「活」,問野可以好易找出答案。
比看硬本地圖更有效率。

我八年前用 Palm 71已經買了正版「中原地圖」了,
這是一個值得買的軟件,價錢只是二百幾蚊。
頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
註冊 2008-2-26
狀態 離線
回復 #4 catjoke 的帖子

唔該哂, 盡快去揾吓你講嗰個「中原地圖」。

好久以前用過台灣佬出嗰隻, 但個軟件商設嗰啲登記序序不但煩複, 而且錯誤百出, 返佢網站投訴又答得你一兩次解決唔到問題就內哂下文, 總之用到MM聲。

謝謝!!
頂部