紫藤討論區

標題: 《自 由 風 自 由 PHONE》 存 款 保 障 存 漏 洞
admin
管理員

UID 1
精華 1
積分 130
帖子 174
閱讀權限 200
註冊 2006-5-9
狀態 離線
《自 由 風 自 由 PHONE》 存 款 保 障 存 漏 洞

存 款 保 障 存 漏 洞
嘉 賓 :
鮑 克 運 / 香 港 存 款 保 障 委 員 會 副 總 裁 ( 營 運 )

mms://202.177.192.111/rthk/radio1/20090122/2009012219.asf
頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
註冊 2008-2-26
狀態 離線
回復 #1 admin 的帖子

要聽到最尾, 先至聽到好似話點解有啲灰色地帶, 點解大銀行畧高級職員都答唔到你, 係因為銀行都係等緊需要同存款保障委員會問清楚:-

不過小弟有啲唔明個電台主持人點解唔清楚啲分開問嘅就係: 有透支額又點啫, 喺某年某月某曰, 我實際上係冇用到丫嘛, 或者雖然
i) 我有十萬九千七嘅透支, 但係我喺某年某月某曰, 我實際上只係用咗九千七嘅透支額之嘛, (即純係喺個透支戶口以內而言, 我欠咗銀行九千七蚊) 咁係唔係
ii) 如果我有十萬九千七嘅存款, 咁係唔係
      a) 我嗰二十萬九千七都全部冇保障呢, 還是係
     b) 有十萬被保, 另外嗰十萬九千七冇保障, 易還是係(以小弟個人純主觀猜測)
     c) 有二十萬被保, 只係另外我實際上已經透支咗嗰九千七先至係冇得保呢?

如果個電台佬有咁問, 相信大多數人都會估係 c), 只係有待存款保障委員會確認(confirm)。咁就即係話我哋知原則上應該係點, 只待啲官僚唔好因為唔肯面對某啲技術上嘅問題, 而搞到行為上做出嚟同啲大鱷冇乜分別。

頂部
admin
管理員

UID 1
精華 1
積分 130
帖子 174
閱讀權限 200
註冊 2006-5-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pc_lund 於 2009-1-23 03:05 AM 發表
不過小弟有啲唔明個電台主持人點解唔清楚啲分開問嘅就係: 有透支額又點啫, 喺某年某月某曰, 我實際上係冇用到丫嘛, 或者雖然
i) 我有十萬九千七嘅透支額, 但係我喺某年某月某曰, 我實際上只係用咗九千七嘅透支額之嘛, (即純係喺個透支戶口以內而言, 我欠咗銀行九千七蚊) 咁係唔係

不過以我嘅粗疏理解, 不保障部份係同 overdraft line 掛鉤, 而且係唔理你用定唔用或者用咗幾多.

QUOTE:
ii) 如果我有十萬九千七嘅存款, 咁係唔係
      a) 我嗰二十萬九千七都全部冇保障呢, 還是係
     b) 有十萬被保, 另外嗰十萬九千七冇保障, 易還是係(以小弟個人純主觀猜測)
     c) 有二十萬被保, 只係另外我實際上已經透支咗嗰九千七先至係冇得保呢?

如果個電台佬有咁問, 相信大多數人都會估係 c), 只係有待存款保障委員會確認(confirm)。咁就即係話我哋知原則上應該係點, 只待啲官僚唔好因為唔肯面對某啲技術上嘅問題, 而搞到行為上做出嚟同啲大鱷冇乜分別。

呢樣嘢應該係 to be clarified, 好似個打電話上去嗰位阿太, 佢取消咗個 overdraft facility, 但銀行方面都 唔肯/唔願 講明佢個戶口係咪百分百保障.

銀行可以做嘅嘢其實好 "簡單", 個 account 嘅 Terms & Conditions 銀行有權改, 換句話講 "受保" 與 "唔受保" 嘅闡釋喺銀行度, 如果個客可以 list 到 relationship balance 有幾多同個受保 (或不受保) 嘅部份有幾多咪一天都光晒囉.
頂部