紫藤討論區

標題: 其實乳溝有咩咁可怕?
admin
管理員

UID 1
精華 1
積分 130
帖子 174
閱讀權限 200
註冊 2006-5-9
狀態 離線
其實乳溝有咩咁可怕?

頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
註冊 2008-2-26
狀態 離線
回復 #1 admin 的帖子: 乳溝唔可怕; 係假道學可惡

小弟跟一跟兄台所被出嗰條"令" (我又想投訴"板長壽司兒童餐\"個廣告), 嘩, 成七版綱頁之多, 小弟承認, 睇咗两三版己經俾嗰啲偽善嘴臉激到扯哂火,冇耐煩睇落去。凡係啲咁嘅爭住相表演自己幾"輪"道德嘅衛道士, 無一例外都係不學無術, 仲唔自己唔識嘢之流, 一班加埋就只有講來講去三復被。抽樣睇咗佢哋三两個講啲嘢就等如睇哂, 無謂浪費精神時間。

講開嗰班偽善狗男女啲競相爭住去表演自己幾"輪"道德呢味嘢,似乎上一代啲人比起而依啲人, 仲警覺啲啲去瘀嗰班偽善人渣:-  記得家父好中意時時講嘅笑話之中, 其中一個係諷刺班自認唔飲酒之人:-
第一個想自認唔飲酒之人就話, "呢, 我唔駛有酒到口咖, 我唇邊一碰到酒杯就有醉意咖嘞, 所以我係半滴酒都唔飲嘅!";
於是乎第二個就話:- "你咪好囉. 我個鼻一聞到小小酒氣就己經覺有醉意啦, 所以我更加唔會飲酒嘅!";
第三個就話:- "嚡, 你都好啦, 我唔駛個鼻聞到, 我一見酒樽酒缸之類就己經醉嘞!";
於是乎第四個就話:- "我仲幣, 我一見到酒餅都己經醉啦!!"
第五個就話:- "我見尼姑個頭都醉咖!!"。
於是乎其他嗰四個就問佢點解呀, 呢第五個就答話:- "因為師姑個頭望落去好似酒餅咁樣吖嘛!!"

嗰班嘢就係如此謊謬!!!
頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
狀態 離線
續 "乳溝唔可怕; 係假道學可惡"

其實個廣告只係半寫實而己, 其他嗰半就自然係籍着寫實嗰半嚟誇張佢啲產品嘅吸引力囉:-

小童,尤其小男孩,雖然未能陰莖勃起, 但性興趣與性好奇係好明顯有嘅, 只不過係社會性壓抑嘅徧見, 話乜嘢天真無邪嚟影射全無性念頭呢啲自欺欺人嘅謊話:-

一本十九世紀英國非常著名嘅匿名性自傳: My Secret Life by "Walter", 他出生於十九世紀初, 各位在不少電影中都知道, 整個歐洲中上層社會的婦女服裝都不少是很低胸的, 當時的社會, 亦有個偏見以為小男孩冇性慾, 所以作者就借着呢個機會, 對家中女賓客常常借故擁抱隨而把整個頭枕入乳溝處, 享受面壓向乳房的彈性感覺, 與乳房肌膚輕擦的感覺, 和嗅覺上乳房時特有的氣味, 這一一他都無一忘記, 到寫此性自傳時, 仍回味無窮。

小弟自然無此福份, 但亦不忘偶然一兩次機會豐滿乳房壓着肩頭時的飄飄然感覺。

所以那廣告寫實的部份是乳房對小男孩的吸引力是無窮的, 誇張的部份是那產品的吸引力有能可以勝於乳溝, 那是錯的。如果一定要二擇其一, 絕大部份男孩都會選擇繼續看那乳溝而不是吃那些什麽"受屍"。
頂部
admin
管理員

UID 1
精華 1
積分 130
帖子 174
閱讀權限 200
註冊 2006-5-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pc_lund 於 2009-4-30 05:59 PM 發表
其實個廣告只係半寫實而己, 其他嗰半就自然係籍着寫實嗰半嚟誇張佢啲產品嘅吸引力囉:-

小童,尤其小男孩,雖然未能陰莖勃起, 但性興趣與性好奇係好明顯有嘅, 只不過係社會性壓抑嘅徧見, 話乜嘢天真無邪嚟影射全無性念頭呢啲自欺欺人嘅謊話:-

講起天真無邪就諗到呢套戲,

對個廣告嘅指控大致環繞於 "意識不良", "賣弄色情", "毒害年少人思想", "不專重女人", "品味低俗", "教壞小朋友" 等等, 我諗做父母嘅會驚仔女變咗做 The Omen 入面嘅 Damien, 同時亦認定咗 sex-related message (不論文字表達也好視像形式表達也好) 係 "教壞" 嘅根源, 咁 "教壞" 即係教到壞成點? 耐人尋味. 如果一個人自小被灌輸 sex-related message 係不良源頭, 長大後有冇可能會係 sex phobia? (阿 sir, 十二號 sex therapy 個 talk 好似係你做舵手喎, sex phobia 都係一個唔錯嘅課題)

QUOTE:
一本十九世紀英國非常著名嘅匿名性自傳: My Secret Life by "Walter", 他出生於十九世紀初, 各位在不少電影中都知道,整個歐洲中上層社會的婦女服裝都不少是很低胸的, 當時的社會, 亦有個偏見以為小男孩冇性慾, 所以作者就借着呢個機會,對家中女賓客常常借故擁抱隨而把整個頭枕入乳溝處, 享受面壓向乳房的彈性感覺, 與乳房肌膚輕擦的感覺, 和嗅覺上乳房時特有的氣味,這一一他都無一忘記, 到寫此性自傳時, 仍回味無窮。

係咪呢本呀?

http://www.my-secret-life.com/

QUOTE:
小弟自然無此福份, 但亦不忘偶然一兩次機會豐滿乳房壓着肩頭時的飄飄然感覺。

所以那廣告寫實的部份是乳房對小男孩的吸引力是無窮的, 誇張的部份是那產品的吸引力有能可以勝於乳溝, 那是錯的。如果一定要二擇其一, 絕大部份男孩都會選擇繼續看那乳溝而不是吃那些什麽"受屍"。

其中有一個投訴係 "而家社會強調胸大就係好, 係咪冇胸就要喺屋企唔出得街 ..." 云云, 我反過嚟諗, 咁一個女人 cup size 大就係咪一個錯誤, 著衫露乳溝就更加要隔離以免教壞細路?
頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
狀態 離線
回復 #4 admin 的帖子

嘩!! 你撩起好多題目好多嘢要講!!  等咗幾日, 都係分開一次嗡啲一次嗡啲咁先得咖:-

QUOTE:

就係呢本嘞!! 嘩!!  咁都被你揪到, 仲正到可以成本上網睇潻, 冇得頂, 呢本係五百頁以上嘅書小弟小有由頭到尾頁頁睇哂嘅書,不過已經係幾十年前第一次出平裝軟皮版版本嘅時候嘞。而家綱上有得睇, 唔怪喺書鋪少見啦!!
呢本書真係認真要叫啲後生仔女要由頭到尾一頁不漏睇哂佢。
頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
狀態 離線
回復 #4 admin 的帖子 之(2)

乜嘢叫做 "毒害年少人思想", "教壞小朋友"?

喺唔小 libertarian 嘅文獻中, 指出呢啲其實係年齡岐視, 同係一樣嘢, 點解大人做就當做平常, 細路仔做就話叫做學壞? 又話乜嘢少年人心智未成熟? 呢個只不過係假設同籍口, 因為如果用呢啲籍口嘅人係真誠嘅話, 就應該到落實個陣時, 有確實證據證明咗某某小孩真係心智有問題先去禁某小孩, 唔係而家咁所有人喺某年齡下就一刀切當唔成熟。即係話用完借口就完全唔睇事實!!

當然, 所謂學壞, 壞到去邊度呢? 咪又只不過係做啲大人所做, 而且做得嚟做咗係當平常事嚟嘅嘢嚟之嗎!!!

如此頭腦暈亂, 講咗冇過百都有幾十年都睇唔出其實係年齡岐視, 其實呢班冇腦假道學佬先至係心智唔成熟!!!

附註: 講開又講, 小孩成長期有個好關鍵性嘅現象, 其實唔使專家話俾你聽, 有啲有點觀察力而又對孩子有信任嘅父毋都知道, 唔小即使幾歲大嘅孩童, 如果你當佢大人咁一樣尊重佢嘅個人喜好、意願、私隱,等等, 佢地就漸漸好快行為上遵守大人嘅行為標準, 亦即係話, 所謂成熟唔成熟, 有大部份係佢哋啲大人點對待佢所做成嘅。
頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
狀態 離線
回復 #4 admin 的帖子 之(3)

天真無邪??

你講嗰套電影, 啲假道學佬都可以話"嗰啲係虛構故事啫!", 所以要進一步先至可以推翻嗰啲乜乜"天真無邪"嘅觀念: 雖然係虛構故事, 但有人肯投巨資去拍電影, 有如些大的銷賂, 足以證明"小童可以好邪"呢個相反觀念亦都唔係咁陌生嘅嘢嚟; 亦即係引證出當一個小童嘅能力係乎啲大人嘅預期嘅時侯, 係有相當大嘅震撼力嘅。之所以有震撼力, 咪又係來自打破成見咯!!

所以其實天真嘅唔係個小童, 而係啲(以為佢哋天真嘅)大人, 當然我叫呢啲大人做"天真",係禮貌嘅講法, 正接啲嘅講法就係: 戇鳩。

記得小弟很多很多年前, 有個週末戇居居一人在一間地踎茶樓搭檯飲茶, 同檯有個粗魯中年婦人,帶着兩個男孩, 一個年記較大, 看似五六歲, 相信不會大於七八崴, 另一個較小,手抱著, 看似約兩三崴; 在我在坐的整個約四十五分鐘內, 那個年紀較大的三番四次乘著那婦人不留意的時侯, 就打或揻(總之是弄痛)那小的, 總之是弄到那小的哭為止, 隨著就拿食物或類似方法挑逗他笑, 待那小的平靜下來後, 那大的又重複下一個循環, 即俗語講的"一啖沙糖一啖屎", 去用那小的來滿足他的戲弄(manipulation)技倆。

這個令人眼火爆的小觀察, 說明了什麼"天真無邪", 只是那些戇鳩的成年人的一廂情願的說法。

18/May/09 Mon 1:40am 附註
這個小觀察的另一樣原理的說明就是: 小孩子要壞自有他自已的天份去壞, 用不着人去教, 以為你有能力去"教壞細路"的, 是一種自大狂的妄想。

頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
狀態 離線
回復 #4 admin 的帖子 之(4)

QUOTE:
. . . 其中有一個投訴係 "而家社會強調胸大就係好, 係咪冇胸就要喺屋企唔出得街 ..." 云云, 我反過嚟諗, 咁一個女人 cup size 大就係咪一個錯誤, 著衫露乳溝就更加要隔離以免教壞細路?

點止係 "更加要隔離" 咁簡單吖!!!  凡有嘢可以令人自豪嘅, 相對同埋相連地就自然會有人自卑咖啦, 如果好似呢位仁兄咁樣要保護啲可能被撩起自卑嘅人, 何止女人乳房大有罪吖, 樣靚嘅男女一律要拉去毀容, 聦明嘅要立法強制佢哋曰曰食麻醉藥食到呆頭呆腦, 身體壯健嘅要佢哋食慢性毒藥食到半條人命, 有錢嘅要充公哂佢啲財產到佢要囉公援, . . . 小弟呆頓, 一時只諗得起咁多, 唔知仲要加多幾多項目先至可以令嗰位仁兄滿意。

另外一點嗰位仁兄就大錯時錯了, 佢完全懵然不知呢幾十年來時裝界、減肥行業、美國荷李活電影界, 一致全力標榜瘦骨如柴嘅女人:- 這點的詳情, 可見小弟喺"閒話家常"嗰一欄中嘅"致豐滿女性的頌讚"(http://forum.ziteng.org.hk/viewthread.php?tid=722&extra=page%3D1)一帖, 以及其中推介的網站 "http://www.judgmentofparis.com/" 之內所批抨的時裝界、減肥行業、及電影界的對豐滿女性的打壓。

就這點而言, 可見此仁兄真是滿口胡言, 講嘢唔經大腦。相信佢都係以上所講嗰種要求全人類靚嘅要毀人容, 聦明嘅要麻醉到呆呆頓頓, 嗰種需要受保護動物咯!!!

後記(11:45am 18/May/09[Mon]):- 小弟一時衝動, 假設定咗以為講嗰啲荒謬嘢嘅嗰位係"仁兄". 諗落其實係"仁姊", 或"仁媽", 或"仁婆", "仁妹"都有可能, 咁樣籌錢俾佢做隆胸手術就得啦, 不過要勸告佢講嘢要直截了當, 轉彎抹角係冇用嘅, 呢種講嘢法留返嚟俾佢同家人或丈夫/男友鬥氣時用!!

咁樣你一開始嗰個問題 (係問 "其實乳溝有咩咁可怕?") 就有得答嘞:- 咪就係可怕到令某啲人自卑到唔做得人囉!!!

頂部
admin
管理員

UID 1
精華 1
積分 130
帖子 174
閱讀權限 200
註冊 2006-5-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pc_lund 於 2009-5-18 05:17 AM 發表

咁樣你一開始嗰個問題 (係問 "其實乳溝有咩咁可怕?") 就有得答嘞:- 咪就係可怕到令某啲人自卑到唔做得人囉!!!

同阿 sir 你講咗咁耐, 不如睇睇其他人點講,

http://www.womenresources.org/sexuality_faq#7
頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
狀態 離線
回復 #9 admin 的帖子

對唔住, 遲咗咁耐先至覆你, 你俾條"令"嗰個婦女團體的綱頁, 小弟已反覆看過不止一次, 甚為讚賞她們的開明態度, 遠勝於美國極左派那一款婦解主義者, 立塲接近Libertarian派的婦解主義。

小弟十分欣賞她們肯講

QUOTE:
. . . 尤其是現今的性教育已十分貧乏,在家庭、學校、傳媒都不能公開談論性事,色情更是幫助我們打開文化缺口的利器。 . . .

, 不論什麼團體, 肯講這些說話己是難能可貴; 但可惜在整體社會風氣而言, 如何打被性壓抑的假道學, 我們還未想出一套長遠性的策略。 恐怕這又是紫藤的下一步工作目標發展領域之一?  我們男人組是否應該開始動動腦、吹次吹水??
頂部