紫藤討論區

標題: 十九世紀基督教的婚內性觀念:- 表面好笑,實為令人震顫的反面教材!
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
註冊 2008-2-26
狀態 離線
十九世紀基督教的婚內性觀念:- 表面好笑,實為令人震顫的反面教材!

小弟今次向各位介紹的一個網頁:-
http://www.cyberdespot.com/home.html?jesustricks/christian-sex.html&frames/left.html&frames/top.html

是有些古董文獻發燒友, 搜尋得十九紀末年, 在美國大城市的基督教教會推行和發表的對新婚少婦的性指導, 以"為你好"的忠告形式, 意圖規範婚內性行為, 以滅絕性為最終目標!!!

以今天的一般性觀念而言, 極端到這個模樣, 自然是個笑話, 所以刊登這"婚內性指引"的網站主人與該文獻的搜集者, 皆是以找些笑料娛樂看眾的立場去刋登, 但該文的作者與刋登的原意, 是百份百的不是開玩笑的。

希望各位留神的一點是, 這其實是基督教一向以來的性觀念很直接和邏輯的引申,以前如是, 今日骨子裡其實亦如是, 只不過今日一般中間路線的基督教都較為算精, 他們的立塲不敢引申到盡, 在未到荒謬大現形的階段, 就開始縮沙, 其實以他們的性念是沒有什麼可以原則性地反駁該網頁引載的那個十九世記作者的, 如果今日的基督教教士只能說太極端了等說話, 這只是顯示他們只是用了基本教義以外的一般性立塲,去緩和教義, 並不能以教內的思想去制衡教的性觀念。

各位注意一下, 該引文內(指那十九世紀被引的原文的作者)的婚姻觀, 對男人其實是那麼醜惡的騙局:- 以最終要全面挫敗你的性需要和一開始只是給你最低限度的性希望, 騙取你要一生為她提供一個有經濟安穩至富裕和有社會地位的家, 一到社會壓力和兒女責任令你逃不了之時, 就百份之百拒絕你的性需求!! 這是一個百份百卑鄙騙局!!  亦可說是基督婚姻的真面目。

希望各位大笑之餘, 亦想想背後可怕之處。
頂部
admin
管理員

UID 1
精華 1
積分 130
帖子 174
閱讀權限 200
註冊 2006-5-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pc_lund 於 2008-12-7 01:47 PM 發表
希望各位大笑之餘, 亦想想背後可怕之處。

之但係多數有轉載呢篇嘢嘅 websites 都係當佢講笑咁講, 大佬, 扑嘢都話要講 dress code 你估著 Victoria's Secret 咩, 真係要忍住唔笑去諗佢有甚麼可怕之處你都咪話唔難, 至於次數方面香港人同日本人喺亞洲都係響晒朵嘅 "難兄難弟", 郁吓未到 "七癢之期" 已經 back-to-back (唔係開 L/C 嗰啲 back-to-back), 佢仲講 "By their tenth anniversary many wives ..." 喎.

講真呢位阿姑撈邊行嘅呢? 郁吓又話 "Most men" 郁吓又話 "Many men", 講到好似對麻甩佬閱歷咁豐富嘅咁.
頂部
pc_lund
喬木

UID 918
精華 0
積分 213
帖子 203
閱讀權限 20
註冊 2008-2-26
狀態 離線
回復 #2 admin 的帖子

正正就係因為要捧腹大笑之餘, 要唔好忘記嗰個所謂維多利亞女皇年代Victorian Era嘅社會風氣同原作者與原著佳是+分認真的, 有一定嘅難度, 所以小弟先要呼喻各位要唔好忘記。希望重複翻睇多幾次, 笑定笑慣咗之後先至可以諗嚟真嘅時候嗰個係乜樣嘅世界。

至於話"呢位阿姑撈邊行嘅呢?", 答案有兩個, 第一個係做魔鬼的辯護士(devil's advocate)代佢答:-
答案一:- "我係牧師太丫嘛, 好多教友啲私隱, 唔好意同男人講嘅, 咪揾我斟囉, 就算佢地唔主動揾我, 有咗牧師太呢個咁方便嘅地位,幾大用盡呢個位嘅特權啦, 我主動去問佢地,問啲敏感啲嘅問題, 就算想像幾個答案出嚟, 問佢地係唔係咁咁咁啞?, 哋人都唔好意拒絕我, 唔敢唱我諸事八卦, 亦唔會同大家對証話我監人廼后啦, 而且我地咁聰明, 想像力又咁豐富嘅人, 唔駛問諗都諗到出嚟啲嘢係咁係咁咖啦。"

第二個係小弟自己嘅答案,
答案二:- "神佬即係舊曰嘅巫師, 好似查理斯王子曾經講過話 Monarchy is also one of the oldest profession, 咁巫師自然亦係啦, 咁巫師係咯, 巫師太當然亦都係 one of the oldest profession 啦!"

頂部
admin
管理員

UID 1
精華 1
積分 130
帖子 174
閱讀權限 200
註冊 2006-5-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pc_lund 於 2008-12-11 02:56 AM 發表
正正就係因為要捧腹大笑之餘, 要唔好忘記嗰個所謂維多利亞女皇年代Victorian Era嘅社會風氣同原作者與原著佳是+分認真的, 有一定嘅難度, 所以小弟先要呼喻各位要唔好忘記。希望重複翻睇多幾次, 笑定笑慣咗之後先至可以諗嚟真嘅時候嗰個係乜樣嘅世界。

至於話"呢位阿姑撈邊行嘅呢?", 答案有兩個, 第一個係做魔鬼的辯護士(devil's advocate)代佢答:-
答案一:- "我係牧師太丫嘛, 好多教友啲私隱, 唔好意同男人講嘅, 咪揾我斟囉, 就算佢地唔主動揾我,有咗牧師太呢個咁方便嘅地位,幾大用盡呢個位嘅特權啦, 我主動去問佢地,問啲敏感啲嘅問題, 就算想像幾個答案出嚟, 問佢地係唔係咁咁咁啞?,哋人都唔好意拒絕我, 唔敢唱我諸事八卦, 亦唔會同大家對証話我監人廼后啦, 而且我地咁聰明, 想像力又咁豐富嘅人,唔駛問諗都諗到出嚟啲嘢係咁係咁咖啦。"

第二個係小弟自己嘅答案,
答案二:- "神佬即係舊曰嘅巫師, 好似查理斯王子曾經講過話 Monarchy is also one of the oldestprofession, 咁巫師自然亦係啦, 咁巫師係咯, 巫師太當然亦都係 one of the oldest profession 啦!"

Victorian Era 嗰時乜嘢世界呀 ... 我淨係諗到 corset (勿見笑)

其實佢講到 " ... sex is atbest revolting and at worse rather painful ... " 點解唔一嘢 say no ? 大家都唔駛煩, 扑嘢淨係諗住要生仔嗰時先 "免為其難" 交吓功課咁咪得囉, 橫掂最後大家都係冇功課交.
頂部